vrijdag 12 november 2010

Gehaakte ballen

Mijn allereerste 'project' was een gehaakte bal. Ik wist nog van vroeger hoe ik een valletje (zo'n half gordijntje) moest haken, daarbij gebruik je voornamelijk stokjes en lossen. Bij ballen of amigurumi's is het handig om vasten te haken omdat je je object op moet vullen. Ik gebruik ook altijd een iets kleinere haaknaald dan het etiket aangeeft, dan wordt het haakwerk goed dicht. Je haakt alsmaar rond (in continues rounds) dus je sluit een toer niet af met een halve vaste (do not join). Om toch de toeren te kunnen tellen haak ik vanaf het begin een (niet pluisende!) draad mee in een afwijkende kleur. Bij elke nieuwe toer leg ik eerst de draad voor de laatste vaste langs naar de andere kant, daarna haak ik de eerste vaste van de nieuwe toer. Als je klaar bent trek je deze toerdraad er zo weer tussenuit. 
De bal haak je in twee helften. Bij de blauw/groene ballen heb ik garen gebruikt waarvan de kleuren in elkaar overlopen. Voor één kant heb ik eerst een stukje effen gehaakt en de laatste paar toeren met het andere garen, de andere helft is helemaal gekleurd gehaakt.
Ik heb de bal opgevuld met fiberfyl en een kattenspeelballetje met zo'n rammeltje erin. Voordeel hiervan is dat ze waterdicht zijn (ze kunnen dus gewoon in de wasmachine) en ze gaan niet roesten. 
Zo'n gestreepte bal vond ik een stuk bewerkelijker, het is lastig om een goed begin te krijgen en je werkt met twee draden tegelijk. Het uiteindelijke resultaat vind ik wel erg mooi, na al die jongensballen is dit toch wel een echte meidenbal geworden!

Hieronder volgt het patroon :

Het patroon voor deze ballen heb ik van Bea Graansma. Ik heb er op internet naar gezocht om te kunnen linken, maar kwam haar patroon daar niet meer tegen. Ik had nog een geprintte versie liggen en deze heb ik zo goed mogelijk vertaald. Mocht er iets niet kloppen, of heb je er een vraag over, laat het me dan even weten. Veel plezier ermee!

De grootte van de bal is afhankelijk van het type garen dat je gebruikt. Je maakt twee halve ballen die je later aan elkaar naait.
Halve bal :

toer 1 : 6 vasten in magical ring (6v)
toer 2 : 2 vasten in elke vaste (12v)
toer 3 : 2 vasten in elke 2e vaste (18v)
toer 4 : 2 vasten in elke 2e vaste (27v)
toer 5 : 1 vaste in elke vaste (27v)
toer 6 : 2 vasten in elke 4e vaste (33v)
toer 7 : 2 vasten in elke 4e vaste (41v)
toer 8 : 2 vasten in elke 4e vaste (51v)
toer 9-12 : 1 vaste in elke vaste (51v)
toer 13 : 2 vasten in elke 4e vaste (63v)
toer 14-16 : 1 vaste in elke vaste (63v)

Maak nog een halve bal. Naai beide helften aan elkaar maar laat een klein stukje open. Vul de bal met fiberfyl en eventueel een rammeltje, naai hem daarna helemaal dicht. Klaar is je bal!

7 opmerkingen:

Het Knuter Huuske zei

Ik vind deze ballen erg Leuk!
Die wil ik ook eens maken.
Heb het patroon net over geschreven.

Dank je wel voor het plaatsen.

Groetjes van Ivonne

Northern Hi-Lights zei

These look amazing! (sorry, not sure if you speak English or not) how did you sew in the little label?

Elaine
x

Sonja zei

Hallo,
Mooie ronde ballen. Ik heb nu twee helften, hoe kan ik deze aan elkaar naaien zonder dat er een naad te zien is?
Groet,
Sonja

Anoniem zei

Met een nogal actieve kitten in huis is de kerstboom straks natuurlijk een uitdagen. Als deze ballen in zijn klauwtjes vallen, dan is het gelukkig goed te doen denk ik. Bedankt voor het plaatsen!

Anoniem zei

Wat een leuke balletjes! Ze zijn echt heel mooi. Ik ben dan ook meteen aan de slag gegaan. En met succes. Ik zou graag een grotere bal willen maken. Kun jij helpen? Ik weet niet hoe ik mooi, gelijkmatig moet meerderen zodat de bal rond blijft. Een beetje een (kleiner) voetbal idee zeg maar.

Alvast dank je wel! En, keep up the good work! ;-) Groetjes Maartje

Patricia De Baene zei

Ik ben zo blij dat ik dit tegenkwam. Ik heb zelf al enkele kerstballen gehaakt, maar er kunnen er zeker nog een paar van die bij. Ik ben een beginnende blogger en heb dus nog maar kort geleden dit wereldje ontdekt. Bedankt voor het patroon.

Patricia, Pats-ditjes-en-datjes.blogspot.com

Nadia zei

Dankje voor het patroon! Met de twee helften wordt het echt mooi rond. Alleen, hoe krijg je ze zo netjes aanelkaar? Met de draad waarmee je ook haakt of gebruik je naaigaren?
Alvast dank voor je reactie.
Groetjes,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...